🌐
Macedonian

Социјално дистанцирање: Зошто, кога и како

Првично објавено од Ариадн Лабс на 13 март 2020 година под наслов „Социјално дистанцирање: Ова не е снежен ден“ | Ажурирано на 14 март 2020 година

Оваа статија е напишана од американско лице и во такви содржи информации и упатувања во САД, но многу од нејзината содржина исто така ќе одговара на која било земја и култура во светот.

Од Асаф Биттон, м-р, м-р

Знам дека има одредена забуна околу тоа што да се прави следно среде ова невидено време на пандемија, затворање на училиштата и распространетост на социјалното нарушување. Како лекар од примарната здравствена заштита и водач на јавното здравство, многу луѓе побарав од моето мислење и ќе го дадам подолу, врз основа на најдобрите информации што ми се достапни денес. Ова се мои лични ставови и ги преземам потребните чекори напред.

Она што можам јасно да кажам е дека она што го правиме, или не го правиме, во текот на следната недела ќе има големо влијание врз локалната и можеби националната траекторија на коронавирусот. Заостануваме само 11 дена од Италија ( американски податоци ) и генерално на добар пат да го повториме она што за жал се случува таму и низ целиот дел од Европа многу наскоро.

Во овој момент, ограничувањето преку контакт трага и зголемено тестирање е само дел од неопходната стратегија. Ние мора да преминеме на ублажување на пандемијата преку распространето, непријатно и сеопфатно социјално дистанцирање . Тоа значи не само да се затворат училиштата, работата (колку што е можно повеќе), групните собири и јавните настани, туку и да се прават секојдневни избори да се држат подалеку едни од други колку што е можно повеќе до Flatten The Curve подолу.

Извор: https://www.vox.com/science-and-health/2020/3/6/21161234/coronavirus-covid-19-science-outbreak-ends-endemic-vaccine

Извор: vox.com

Нашиот здравствен систем нема да може да се справи со предвидениот број на луѓе на кои им е потребна акутна нега, доколку не ја собереме формата и волјата за социјално растојание меѓусебно, почнувајќи од сега. Во редовниот ден, имаме национално ниво околу 45,000 вработени МКП, кои можат да се зголемат во криза до околу 95.000 ( американски податоци ). Дури и умерените проекции укажуваат на тоа дека доколку се одржат тековните инфективни трендови, нашиот капацитет (локално и на национално ниво) може да биде надминат уште кон средината на крајот на април. Така, единствените стратегии што можат да нè оддалечат од оваа траекторија се оние кои ни овозможуваат да работиме заедно како заедница за одржување на јавното здравје со тоа што ќе останеме настрана.

Мудроста и потребата од оваа поагресивна, рана и екстремна форма на социјално растојание може да се најде тука . Би ве замолил да минете една минута да прошетате низ интерактивните графикони - тие ќе ја возат дома поентата за тоа што треба да направиме сега за да избегнеме полоша криза подоцна. Историските лекции и искуства на државите ширум светот ни покажаа дека преземањето на овие дејствија рано може да има драматично влијание врз големината на појавата на појава на појава на појава на појава на појава на појава на појава на појава на појава на појава. Па, што значи оваа засилена форма на социјално дистанцирање на дневна основа, кога училиштата се откажуваат?

Еве неколку чекори со кои можете да започнете да ги преземате сега за да го чувате вашето семејство безбедно и да направите ваша улога за да избегнете влошување на кризата:

1. Треба да ги присилиме нашите локални, државни и национални лидери да ги затворат СИТЕ училишта и јавни места и да ги откажеме сите настани и јавни собири сега .

Одговорот на локален град по град нема да има соодветен потребен ефект. Потребен ни е национален пристап на национално ниво во овие тешки времиња. Контактирајте го вашиот претставник и вашиот гувернер за да ги повикате да донесат затворање низ целата земја. Од денес, шест држави веќе го сторија тоа. Вашата држава треба да биде една од нив. Исто така, ги повикуваат водачите да ги зголемат средствата за подготвеност за итни случаи и да го зголемат капацитетот за тестирање на коронавирус непосреден и главен приоритет. Исто така, треба законодавците да донесат подобро платени боледувања и бенефиции за невработеност за да им помогнеме на луѓето да го направат вистинскиот повик да останат дома во моментов.

2. Ниту еден играч на дете, забави, спиење, или семејства / пријатели кои не посетуваат меѓусебни куќи и станови.

Ова звучи екстремно затоа што е. Ние се обидуваме да создадеме растојание помеѓу семејните единици и меѓу поединците. Можеби е особено непријатно за семејства со мали деца, деца со диференцијални способности или предизвици и за деца кои едноставно сакаат да играат со своите пријатели. Но, дури и ако изберете само еден пријател да го надминете, вие создавате нови врски и можности за видот на преносот што сите наши затворено училиште / работа / јавни настани се обидуваат да го спречат. На симптомите на коронавирус им се потребни четири до пет дена да се манифестираат. Некој што ќе изгледа добро, може да го пренесе вирусот. Разменувањето храна е особено ризично - јас дефинитивно не препорачувам луѓето да го сторат тоа надвор од своето семејство.

Веќе презедовме екстремни социјални мерки за решавање на оваа сериозна болест - да не ги активираме активно нашите напори со тоа што имаме високи нивоа на социјална интеракција во домовите на луѓето наместо во училиштата или работните места. Повторно - мудроста на рано и агресивно социјално растојание е дека може да ја израмни кривата погоре, да му даде шанса на нашиот здравствен систем да не биде презаситен, и на крајот може да ја намали должината и потребата за подолги периоди на екстремно социјално дистанцирање подоцна (погледнете што има транспарентирано во Италија и Вухан). Треба сите да си го сториме својот дел во овие времиња, дури и ако тоа значи одредена непријатност некое време.

3. Грижете се за себе и вашето семејство, но одржувајте ја социјалната дистанца.

Вежбајте, прошетајте / трчате надвор и останете поврзани преку телефон, видео и други социјални медиуми. Но, кога одите надвор, дајте се од себе за да одржите најмалку шест метри помеѓу вас и членовите на не семејството. Ако имате деца, обидете се да не користите јавни објекти, како игралишта, бидејќи коронавирусот може да живее на пластика и метал до девет дена, и овие структури не се чистат редовно.

Излегувањето надвор ќе биде важно во овие чудни времиња, а времето се подобрува. Излегувајте надвор секој ден ако сте во можност, но физички држете се подалеку од луѓето надвор од вашето семејство или цимерите. Ако имате деца, обидете се да играте семеен фудбалски натпревар наместо вашите деца да играат со други деца, бидејќи спортот честопати значи директен физички контакт со другите. И, иако можеби ќе посакаме лично да ги посетиме старешините во нашата заедница, јас не би ги посетил старечки домови или други области каде што живеат голем број на стари лица, бидејќи тие се со најголем ризик за компликации и смртност од коронавирус.

Социјалното растојание може да затари (на крајот на краиштата, повеќето од нас се социјални суштества). ЦДЦ нуди совети и ресурси за да се намали овој товар, а другите ресурси нудат стратегии за да се справат со додадениот стрес за ова време.

Треба да најдеме алтернативни начини за намалување на социјалната изолација во рамките на нашите заедници преку виртуелни средства, наместо во лични посети.

4. Намалете ја зачестеноста на одење во продавници, ресторани и кафулиња засега.

Секако дека ќе бидат неопходни патувања во самопослуга, но обидете се да ги ограничите и одите на моменти кога се помалку зафатени. Размислете да побарате самопослуги да редат луѓе на вратата, со цел да го ограничите бројот на луѓе во продавницата во секое време. Запомнете да ги миете рацете темелно пред и по патувањето. И оставете ги медицинските маски и нараквиците за медицинските професионалци - ни требаат тие да се грижат за оние што се болни. Одржувајте растојание од другите додека купувате - и запомнете дека снабдувањето со запленување негативно влијае на другите, па затоа купете го тоа што ви треба и оставете некои за сите други. Јадењата за јадење и храната се поризични од правењето храна дома, со оглед на врските помеѓу луѓето кои подготвуваат храна, ја транспортираат храната и вас. Тешко е да се знае колку е тој ризик, но сигурно е поголем отколку да се направи дома. Но, можете и треба да продолжите да ги поддржувате локалните мали бизниси (особено ресторани и други трговци на мало) за време на ова тешко време со купување на сертификати за подароци преку Интернет, кои подоцна можете да ги користите.

5. Ако сте болни, изолирајте се, останете дома и контактирајте го медицинскиот професионалец.

Ако сте болни, треба да се обидете да се изолирате од останатиот дел од семејството во рамките на вашата резиденција најдобро што е можно. Ако имате прашања за тоа дали се квалификувате или дали треба да добиете тест за коронавирус, можете да го повикате вашиот тим за примарна здравствена заштита и / или да размислите да го повикате Одделот за јавно здравје на Масачусетс на 617.983.6800 (или одделот за здравство на вашата држава ако сте надвор од Масачусетс ) Немојте само да влезете во амбулантска клиника - повикајте прво, за да можат да ви го дадат најдобриот совет - што може да биде да одите во центар за тестирање преку возење или виртуелна посета преку видео или телефон. Се разбира, ако станува збор за итен повик 911.

Сфаќам дека има многу вградено овие предлози и дека тие претставуваат вистински товар за многу лица, семејства, деловни активности и заедници. Социјалното растојание е тешко и може негативно да влијае на многу луѓе, особено на оние кои се соочуваат со ранливости во нашето општество. Признавам дека постои структурна и социјална нееднаквост изградена во и околу препораките за социјално растојание. Можеме и мора да преземеме чекори за да го зајакнеме одговорот на нашата заедница пред луѓето кои се соочуваат со несигурност на храна, семејно насилство и предизвици за домување, заедно со многу други социјални неповолности.

Сфаќам и дека не секој може да стори сé. Но, ние мора да се обидеме со нашите апсолутни најдобри како заедница, почнувајќи од денес. Зајакнувањето на социјалното растојание, дури и за еден ден, може да направи голема разлика .

Имаме превентивна можност да спасиме животи преку постапките што ги преземаме сега, што нема да ги имаме за неколку недели. Тоа е императив за јавно здравје. Исто така, наша одговорност е како заедница да се однесуваме додека ние сè уште имаме избор и додека нашите постапки можат да имаат најголемо влијание.

Не можеме да чекаме.

Д-р Асаф Биттон, магистерски студии, е извршен директор на Ариадн Лаборас во Бостон, м-р.

Преземете печатен PDF на овој напис


Дали сакате да ажурирате превод? Прочитајте и придонесете за изворниот код . Илустрација од опции

Зошто оваа веб-страница? Првично сакав да ја споделам оригиналната статија на моите соседи во Франција. Но, знаејќи дека не читаат англиски јазик и дека сакав да придонесам во напорите за социјално дистанцирање, ја направив оваа веб-страница.

Оваа веб-страница користи Google Translate за содржината достапна на 109+ јазици.

Слична веб-страница: https://staythefuckhome.com/ .