🌐
Albanian

Distancimi Social: Pse, Kur dhe Si

Botuar fillimisht nga Ariadne Labs më 13 Mars 2020 me titullin "Distancimi Social: Kjo nuk është një ditë dëbore" | Përditësuar më 14 Mars 2020

Ky artikull është shkruar nga një person amerikan dhe në të tilla, përmban informacione dhe referenca në SH.B.A. por një pjesë e madhe e përmbajtjes së tij do të përshtatet gjithashtu për çdo vend dhe kulturë në botë gjithashtu

Nga Asaf Bitton, MD, MPH

Unë e di se ka pak konfuzion se çfarë të bëjmë më tej në mes të kësaj kohe të pashembullt të një pandemie, mbylljes së shkollës dhe përçarjes së përhapur sociale. Si një mjek i kujdesit parësor dhe drejtues i shëndetit publik, unë jam kërkuar nga shumë njerëz për mendimin tim, dhe unë do ta ofroj atë më poshtë bazuar në informacionin më të mirë të disponueshëm për mua sot. Këto janë pikëpamjet e mia personale, dhe unë ndërmarr hapat e nevojshëm përpara.

Ajo që mund të them qartë është se ajo që ne bëjmë, ose nuk bëjmë, gjatë javës tjetër do të ketë një ndikim të madh në trajektoren lokale dhe mbase kombëtare të koronavirusit. Ne jemi vetëm rreth 11 ditë pas Italisë (të dhënat e SHBA ) dhe përgjithësisht në rrugën e duhur për të përsëritur atë që fatkeqësisht po ndodh atje dhe në pjesën më të madhe të Evropës shumë shpejt.

Në këtë pikë, kontrollimi përmes gjurmimit të kontaktit dhe testimit të rritur është vetëm pjesë e strategjisë së nevojshme. Ne duhet të kalojmë në zbutjen e pandemisë përmes distancimit të përhapur, të pakëndshëm dhe gjithëpërfshirës shoqëror . Kjo do të thotë jo vetëm mbyllja e shkollave, puna (sa më shumë të jetë e mundur), tubimet në grup dhe ngjarjet publike, por edhe bërja e zgjedhjeve të përditshme për të qëndruar larg njëri-tjetrit sa më shumë që të jetë e mundur në Flatten Curve më poshtë.

Burimi: https://www.vox.com/science-and-health/2020/3/6/21161234/coronavirus-covid-19-science-outbreak-ends-endemic-vaccine

Burimi: vox.com

Sistemi ynë shëndetësor nuk do të jetë në gjendje të përballojë numrin e parashikuar të njerëzve që do të kenë nevojë për kujdes akut, nëse nuk duhet të mbledhim fortësinë dhe vullnetin për të distancuar shoqërisht njëri-tjetrin duke filluar që tani. Në një ditë të rregullt, ne kemi rreth 45,000 shtretër të ICU me staf kombëtar, të cilat mund të rriten në një krizë në rreth 95,000 (të dhëna amerikane ). Edhe parashikimet e moderuara sugjerojnë që nëse prirjet aktuale infektive mbajnë, kapaciteti ynë (lokal dhe kombëtar) mund të tejkalohet që nga mesi i prillit. Kështu, strategjitë e vetme që mund të na heqin nga kjo trajektore në lidhje me ato janë ato që na mundësojnë të punojmë së bashku si komunitet për të ruajtur shëndetin publik duke qëndruar larg.

Urtësia dhe domosdoshmëria e kësaj forme më agresive, të hershme dhe ekstreme të distancimit shoqëror mund të gjenden këtu . Unë do t'ju nxis të bëni një minutë për të ecur nëpër grafikët interaktivë - ata do të çojnë në shtëpi pikë për atë që ne duhet të bëjmë tani për të shmangur një krizë më të keqe më vonë. Mësimet historike dhe përvojat e vendeve në mbarë botën na kanë treguar se ndërmarrja e këtyre veprimeve herët mund të ketë një ndikim dramatik në madhësinë e shpërthimit. Pra, çfarë do të thotë kjo formë e zgjeruar e distancimit shoqëror çdo ditë, kur shkollat anulohen?

Këtu janë disa hapa që mund të filloni të ndërmerrni tani për të mbajtur familjen tuaj të sigurt dhe të bëni pjesën tuaj për të shmangur një krizë përkeqësuese:

1. Ne kemi nevojë për të shtyrë udhëheqësit tanë lokal, shtetëror dhe kombëtar që të mbyllin të GJITHA shkollat dhe hapësirat publike dhe të anulojnë të gjitha ngjarjet dhe tubimet publike tani .

Një reagim lokal, qytet për qytet nuk do të ketë efektin e duhur. Ne kemi nevojë për një qasje mbarëkombëtare, mbarëkombëtare në këto kohë provuese. Kontaktoni përfaqësuesin tuaj dhe guvernatorin tuaj për t'i nxitur ata të miratojnë mbylljet në mbarë vendin. Deri më sot, gjashtë shtete tashmë e kanë bërë këtë. Shteti juaj duhet të jetë një prej tyre. Gjithashtu nxitni udhëheqësit që të rrisin fondet për gatishmërinë e urgjencës dhe ta bëjnë zgjerimin e kapacitetit të testimit të koronavirusit një përparësi të menjëhershme dhe kryesore. Ne gjithashtu kemi nevojë për ligjvënës që të nxjerrë pushime të paguara më të mira për sëmundje dhe përfitime të papunësisë për të ndihmuar njerëzit të bëj që të bëjnë thirrjen e duhur për të qëndruar në shtëpi tani.

2. Asnjë lojtar për fëmijë, ahengje, gjumë pushimi ose familje / miq që vizitojnë shtëpitë dhe apartamentet e njëri-tjetrit.

Kjo tingëllon ekstreme sepse është. Ne po mundohemi të krijojmë distancën midis njësive familjare dhe midis individëve. Mund të jetë veçanërisht e pakëndshme për familjet me fëmijë të vegjël, fëmijët me aftësi diferenciale ose sfida dhe për fëmijët që thjesht duan të luajnë me miqtë e tyre. Por edhe nëse zgjidhni vetëm një mik për të kaluar, ju po krijoni lidhje dhe mundësi të reja për llojin e transmetimit që të gjitha mbylljet e shkollës / punës / ngjarjeve tona publike po përpiqen të parandalojnë. Simptomat e koronavirusit zgjasin katër deri në pesë ditë për tu manifestuar. Dikush që vjen duke kërkuar mirë mund të transmetojë virusin. Ndarja e ushqimit është veçanërisht e rrezikshme - Unë përfundimisht nuk rekomandoj që njerëzit ta bëjnë këtë jashtë familjes së tyre.

Tashmë kemi ndërmarrë masa ekstreme shoqërore për të adresuar këtë sëmundje serioze - le të mos bashkëveprojmë në mënyrë aktive përpjekjet tona duke pasur nivele të larta të ndërveprimit social në shtëpitë e njerëzve në vend të shkollave ose vendeve të punës. Përsëri - mençuria e distancës sociale të hershme dhe agresive është se ajo mund të rrafshojë kurbën më lart, t'i japë sistemit tonë shëndetësor një shans për të mos u mbingarkuar, dhe përfundimisht mund të zvogëlojë gjatësinë dhe nevojën për periudha më të gjata të distancimit ekstrem shoqëror më vonë (shiko se çfarë ka transpiruar në Itali dhe Wuhan). Ne duhet të bëjmë pjesën tonë gjatë këtyre kohërave, edhe nëse kjo do të thotë pakënaqësi për një kohë.

3. Kujdesuni për veten dhe familjen tuaj, por mbani distancën shoqërore.

Ushtroni, bëni shëtitje / vrapime jashtë dhe qëndroni të lidhur përmes telefonit, videove dhe mediave të tjera sociale. Por kur dilni jashtë, bëni maksimumin për të mbajtur të paktën gjashtë këmbë midis jush dhe anëtarëve jo të familjes. Nëse keni fëmijë, përpiquni të mos përdorni objektet publike si strukturat e lojërave, pasi koronavirusi mund të jetojë në plastikë dhe metale deri në nëntë ditë, dhe këto struktura nuk po pastrohen rregullisht.

Dalja jashtë do të jetë e rëndësishme gjatë këtyre kohërave të çuditshme, dhe moti po përmirësohet. Shkoni jashtë çdo ditë nëse jeni në gjendje, por qëndroni fizikisht larg njerëzve jashtë familjes ose shokëve tuaj të dhomës. Nëse keni fëmijë, provoni të luani një lojë futbolli familjar në vend që fëmijët tuaj të luajnë me fëmijët e tjerë, pasi sportet shpesh nënkuptojnë kontakt të drejtpërdrejtë fizik me të tjerët. Dhe, megjithëse mund të dëshirojmë të vizitojmë pleqtë në komunitetin tonë personalisht, unë nuk do të vizitoja shtëpi pleqsh ose zona të tjera ku banojnë një numër i madh i të moshuarve, pasi ata janë në rrezik më të lartë për komplikime dhe vdekshmëri nga koronavirus.

Distancimi shoqëror mund të marrë një numër të madh (në fund të fundit, shumica prej nesh janë krijesa sociale). CDC ofron këshilla dhe burime për të zvogëluar këtë barrë, dhe burimet e tjera ofrojnë strategji për të përballuar stresin e shtuar gjatë kësaj kohe.

Ne duhet të gjejmë mënyra alternative për të zvogëluar izolimin social brenda komuniteteve tona përmes mjeteve virtuale në vend të vizitave personale.

4. Reduktoni frekuencën e shkuarjes në dyqane, restorante dhe kafene për momentin.

Sigurisht që udhëtimet në dyqanet ushqimore do të jenë të nevojshme, por përpiquni t'i kufizoni ato dhe të shkoni në momente kur ata janë më pak të zënë. Konsideroni t'i kërkoni dyqaneve ushqimore të radhisin njerëzit te dera, në mënyrë që të kufizoni numrin e njerëzve brenda një dyqani në çdo kohë. Mos harroni të lani duart tërësisht para dhe pas udhëtimit tuaj. Dhe lërini maskat mjekësore dhe dorezat për profesionistët mjekësorë - ne kemi nevojë që ata të kujdesen për ata që janë të sëmurë. Ruani distancën nga të tjerët gjatë blerjes - dhe mbani mend se furnizimet e grumbullimit ndikojnë negativisht tek të tjerët, kështu që blini atë që ju nevojitet dhe lini disa për të gjithë të tjerët. Ushqimi i ngrënies dhe ushqimi janë më të rrezikshëm se të krijoni ushqim në shtëpi duke pasur parasysh lidhjet midis njerëzve që përgatisin ushqim, transportojnë ushqimin dhe ju. Shtë e vështirë të dihet se sa është ai rrezik, por sigurisht që është më i lartë sesa ta bësh atë në shtëpi. Por ju mund dhe duhet të vazhdoni të mbështesni bizneset tuaja të vogla lokale (veçanërisht restorantet dhe shitësit e tjerë) gjatë kësaj kohe të vështirë duke blerë çertifikata dhuratë në internet që mund t'i përdorni më vonë.

5. Nëse jeni i sëmurë, izoloni, qëndroni në shtëpi dhe kontaktoni një profesionist mjekësor.

Nëse jeni i sëmurë, duhet të përpiqeni të izoloheni nga pjesa tjetër e familjes tuaj brenda vendbanimit tuaj sa më mirë që të keni mundësi. Nëse keni pyetje nëse kualifikoheni ose duhet të merrni një test koronavirus, mund të telefononi ekipin tuaj të kujdesit parësor dhe / ose të konsideroni thirrjen e Departamentit të Shëndetit Publik në Masaçusets në 617.983.6800 (ose departamentin e shëndetit të shtetit tuaj nëse jeni jashtë Masazhi ). Mos shkoni vetëm në një klinikë ambulatore - telefononi së pari në mënyrë që ata t'ju japin këshilla më të mira - e cila mund të jetë të shkoni në një qendër testimi me makinë ose një vizitë virtuale në video ose telefon. Sigurisht, nëse bëhet fjalë për një thirrje emergjente 911.

Unë e kuptoj se ka shumë gjëra të përfshira në këto sugjerime, dhe se ato përfaqësojnë një barrë të vërtetë për shumë individë, familje, biznese dhe komunitete. Distanca sociale është e vështirë dhe mund të ndikojë negativisht në shumë njerëz, veçanërisht ata që përballen me dobësi në shoqërinë tonë. Unë e pranoj që ka pabarazi strukturore dhe sociale të ndërtuara brenda dhe përreth rekomandimeve për distancimin shoqëror. Ne mund dhe duhet të ndërmarrim hapa për të forcuar reagimin e komunitetit ndaj njerëzve që përballen me pasiguri ushqimore, dhunë në familje dhe sfida të banesave, së bashku me shumë disavantazhe të tjera sociale.

Unë gjithashtu e kuptoj se jo të gjithë mund të bëjnë gjithçka. Por ne duhet të provojmë më të mirën tonë absolute si një komunitet, duke filluar nga sot. Përmirësimi i distancës sociale, qoftë edhe nga një ditë, mund të bëjë një ndryshim të madh .

Kemi një mundësi parakushtuese për të shpëtuar jetë përmes veprimeve që ndërmarrim tani që nuk do të kemi brenda disa javësh. Shtë një imperativ i shëndetit publik. Alsoshtë gjithashtu përgjegjësia jonë si komunitet të veprojmë ndërsa ne ende kemi një zgjedhje dhe ndërsa veprimet tona mund të kenë ndikimin më të madh.

Ne nuk mund të presim

Asaf Bitton, MD, MPH, është drejtori ekzekutiv i Ariadne Labs në Boston, MA.

Shkarkoni një PDF të shtypur të këtij neni


Dëshironi të azhurnoni një përkthim? Lexoni dhe kontribuoni në kodin burimor . Ilustrim nga opendoodles

Pse kjo faqe në internet? Fillimisht desha ta ndaj artikullin origjinal me fqinjët e mi në Francë. Por duke e ditur që ata nuk lexuan anglisht, dhe se doja të kontribuoja në përpjekjen për distancimin shoqëror, bëra këtë faqe në internet.

Kjo faqe e internetit përdor Google Translate për të bërë përmbajtjen në dispozicion të gjuhëve 109+.

Uebfaqe e ngjashme: https://staythefuckhome.com/ .