🌐
Sundanese

Biro Sosial: Kunaon, Iraha & Kumaha

Asalna diterbitkeun ku Ariadne Labs dina tanggal 13 Maret 2020 dina judulna "Béntang Sosial: Ieu sanés dinten salju" | Diropéa 14 Maret 2020

Tulisan ieu ditulis ku jalma Amérika Serikat sareng sapertos kitu, ngandung inpormasi sareng rujukan ka Amérika Serikat Tapi seueur konténana ogé bakal cocog sareng nagara sareng budaya di dunya ogé.

Ku Asaf Bitton, MD, MPH

Kuring terang aya sababaraha kabingungan ngeunaan naon anu kudu dilakukeun salajengna di satengahing waktos pandém anu teu biasa, penutupan sakola, sareng gangguan sosial anu nyebar. Salaku dokter perawatan primér sareng pamimpin kasehatan masarakat, kuring parantos ditaros ku seueur jalma pikeun pendapat kuring, sareng kuring bakal nyayogikeun ieu di handap dumasar kana inpormasi pangsaéna anu kuring sayogi. Ieu mangrupikeun pandangan pribadi kuring, sareng abdi kedah ngiringan léngkah-léngkah anu diperyogikeun.

Anu ku kuring jelas nyaéta nyaéta naon anu urang lakukeun, atanapi henteu, sabalikna minggu payun bakal gaduh dampak anu ageung dina lintasan koronavirus lokal sareng nasional. Kami ngan ukur 11 dinten di tukangeun Itali ( data AS ) sareng umumna aya jalanna pikeun ngulang naon hanjakalna aya di dinya sareng sapanjang seueur sesa Eropa pas.

Dina titik ieu, nyeusian kontak liwat nurutan kontak sareng uji ngaronjat ngan ukur bagian tina strategi anu diperyogikeun. Urang kedah ngalih ka mitigasi pandemik ngalangkungan jarak sosial anu lega, teu pikaresepeun, sareng komprehensif. Éta hartosna sanés ngan ukur mareuman sakola, damel (sakumaha anu jéntré), kumpulan kumpul, sareng acara umum, tapi ogé ngalakukeun pilihan anu sadinten ngajauhan saling-gancang dugi ka Flatten The Kurva di handap ieu.

Sumber: https://www.vox.com/science-and-health/2020/3/6/21161234/coronavirus-covid-19-science-outbreak-ends-endemic-vaccine

Sumber: vox.com

Sistem kasehatan urang moal tiasa ngatasi jumlah anu diarepkeun jalma anu peryogi perawatan akut upami urang henteu muster ketahanan sareng bakal ngajauhkeun sosial anu sanés dimimitian ayeuna. Dina hiji dinten biasa, urang ngagaduhan kira-kira 45,000 ranjang ICU sacara nasional, anu tiasa diapit dina krisis kira-kira 95,000 ( data AS ). Bahkan ramalan sedeng nunjukkeun yén upami tren népakeun ayeuna, kapasitas urang (lokal sareng nasional) tiasa kawéntar awal pertengahan pertengahan April. Ku sabab kitu, hiji-hijina strategi anu tiasa ngiringan ieu ngeunaan trajektori nyaéta jalma anu ngamungkinkeun urang gawé bareng salaku komunitas pikeun ngajaga kaséhatan masarakat ku tetep terpisah.

Hikmah, sareng kabutuhan, tina bentuk anu langkung agrésif, awal, sareng ekstremasi tina jarak sosial anu tiasa dipendakan di dieu . Kuring bakal pangjurung anjeun nyandak menit pikeun milarian grafik interaktif - aranjeunna bakal nyéépkeun bumi kana hal anu ayeuna urang kedah dilakukeun ayeuna pikeun nyegah krisis anu parah. Pangajaran sajarah sareng pangalaman ti nagara-nagara di dunya parantos nunjukkeun ka urang yén ngalakukeun tindakan-tindakan awal tiasa gaduh pangaruh dramatis dina gedéna wabah. Janten naon hartosna jarak sosial ieu ditingkatkeun dina unggal poe, nalika sakola dibatalkeun?

Ieu sababaraha léngkah anjeun tiasa ngamimitian nyandak ayeuna pikeun ngajaga kulawarga anjeun aman sareng lakukeun bagian anjeun pikeun nyegah krisis anu parah:

1. Urang kedah nyorong pamimpin lokal, nagara, sareng nasional pikeun nutup ALL sakola sareng rohangan umum sareng ngabatalkeun sadaya kagiatan sareng perhimpunan umum ayeuna .

Lokal, kota dumasar réspon kota sanés gaduh pangaruh anu diperyogikeun. Urang peryogi pendekatan statewide, nasional di jaman ayeuna anu nyobian. Hubungi wawakil anjeun sareng gubernur anjeun pikeun ngadesek aranjeunna pikeun nutupana di stana. Sapertos ayeuna ayeuna, genep nagara parantos dilakukeun. Kaayaan anjeun kedah janten salah sahiji diantarana. Ogé pangjurung pamingpin ningkatkeun dana kanggo persiapan darurat sareng ngajantenkeun kapasitas uji koronavirus anu prioritas langsung sareng luhur. Urang ogé kedah ahli DPRD pikeun milih cuti sakit anu langkung saé sareng kauntungan pangangguran pikeun ngabantosan masarakat pikeun ngadamel saur anu leres cicing di bumi ayeuna.

2. Henteu aya putereun budak, pesta, tukang sare, atanapi kulawarga / babaturan anu silih sering milarian imah sareng apartemen.

Ieu hurung ekstrim sabab. Kami nyobian ngadamel jarak antara unit kulawarga sareng diantara individu. Éta meureun henteu pikaresepeun pikeun kulawarga sareng budak leutik, murangkalih kabisa sareng tantangan, sareng murangkalih anu ngan ukur resep maén sareng réréncangan na. Nanging sanaos anjeun ngan ukur milih hiji babaturan pikeun gaduh langkung, anjeun nyiptakeun tautan anyar sareng kamungkinan pikeun jinis transmisi anu sakumna sakola / pagawéan / acara umum bakal dicegah. Gejala koronavirus nyandak opat dugi ka lima dinten pikeun nunjukkeun diri. Saha waé anu mendakan tiasa mendingan virus éta. Ngabagi tuangeun pangan janten picilakaeun - kuring pasti henteu nyarankeun yén jalma ngalakukeun éta diluar kulawarga.

Kami parantos nyandak ukuran sosial anu ekstrem pikeun méréskeun panyakit anu serius ieu - hayu urang sacara aktif milih milih usaha ku gaduh tingkat interaksi sosial anu luhur di bumi jalma-jalma sanés di sakola atanapi tempat kerja. Sakali deui - hikmah tina jarak sosial anu awal sareng agrésif nyaéta yén éta tiasa ngaungkeun kurva di luhur, masihan sistem kasehatan kasempetan urang supados henteu kalangkung, sareng pamustunganana tiasa ngirangan panjang sareng peryogi période panyambungan sosial anu ekstrim engké (tingali naon anu ngagaduhan transpired di Italia sareng Wuhan). Urang kedah sadayana ngalakukeun bagian urang salami waktos ieu, sanaos hartosna sababaraha karesep bari.

3. Ngurus diri sareng kulawarga anjeun, tapi jaga jarak sosial.

Latihan, nyandak jalan / jalan di luar, sareng tetep nyambungkeun liwat telepon, video, sareng média sosial anu sanés. Tapi sawaktos anjeun angkat ka luar, ikuskeun pisan pikeun ngajaga sahenteuna genep suku antara anjeun sareng anggota non-kulawarga. Upami anjeun gaduh murangkalih, coba henteu nganggo fasilitas umum sapertos struktur tempat kaulinan, sabab coronavirus tiasa hirup dina plastik sareng logam dugi ka salapan dinten, sareng struktur ieu henteu rutin dibersihkeun.

Bade ka luar bakal penting salami jaman aneh ieu, sareng cuaca ningkatkeun. Indit ka luar unggal dinten upami anjeun sanggup, tapi tinggal sacara fisik tina jalma-jalma di luar kulawarga anjeun atanapi batur sakamar. Upami anjeun gaduh murangkalih, coba maénkeun kaulinan maén kulawarga tinimbang anjeun gaduh budak maén sareng budak sanés, sabab olahraga sering hartosna kontak fisik langsung sareng anu sanés. Sareng sanajan urang hoyong ngaharepkeun sesepuh di komunitas urang sacara pribadi, sim kuring henteu kunjungan ka panti jompo atanapi daérah sanés tempat anu ageung ageung urang tinggal, sabab aranjeunna résiko anu pangluhurna pikeun komplikasi sareng mortality tina coronavirus.

Jarak sosial tiasa nganggo tol (barina ogé, umume urang mangrupikeun mahluk sosial). CDC nawiskeun tip sareng sumber pikeun ngirangan beban ieu, sareng sumber daya sanés nawiskeun strategi pikeun ngatasi setrés anu tambih dina waktos ieu.

Urang kedah milarian cara-cara alternatif pikeun ngasingkeun pamisahan sosial dina komunitas-komunitas sacara sanés hartos maya tapi henteu kunjungan ka jalma.

4. Ngurangan frékuénsi angkat ka toko, réstoran, sareng toko kopi kanggo waktosna.

Tangtosna perjalanan ka toko grosir kedah diperyogikeun, tapi cobi ngawates aranjeunna sareng angkat waktosna kirang sibuk. Pertimbangkeun naroskeun toko grosir pikeun antrian jalma di panto supados ngawatesan jumlah jalma di jero toko sawaktos dina hiji waktos. Émut ngumbah leungeun séhat sateuacan sareng saatos perjalanan. Sareng ngantunkeun masker médis sareng sarung tangan pikeun ahli médis - urang butuh aranjeunna pikeun miara jalma anu gering. Ngajaga jarak ti batur bari balanja - sareng émut yén hoiring persediaan négatip mangaruhan batur sahingga mésér naon anu anjeun butuhkeun sareng tinggalkeun pikeun anu sanés. Buang tuangeun sareng tuangeun langkung saé tibatan nyieun katuangan di bumi anu dipayunkeun antara jalma anu nyiapkeun tuangeun, ngangkut tuangeun sareng anjeun. Hésé terang sabaraha résiko éta, tapi éta pasti langkung luhur tibatan anu di bumi. Tapi anjeun tiasa sareng kedah teras-terasan ngadukung usaha leutik lokal anjeun (khususna réstoran sareng toko énggal) dina waktos anu sesah ieu ku mésér sertipikat kado sacara online anu tiasa anjeun dianggo engké.

5. Upami anjeun sakit, ngasingkeun diri, cicing di bumi, sareng ngahubungi ahli médis anu profesional.

Upami anjeun gering, anjeun kedah nyobian ngasingkeun diri tina sesa kulawarga anjeun dina tempatna anu saéna anjeun. Upami anjeun gaduh patarosan ngeunaan naha anjeun cocog atanapi kedah kéngingkeun tés coronavirus, anjeun tiasa nyauran tim perawatan primér sareng / atanapi mertimbangkeun nyauran Massachusetts Departemen Kaséhatan Umum di 617.983.6800 (atanapi departemén kaséhatan nagara anjeun upami anjeun aya di luar Massachusetts ). Entong jalan-jalan ka klinik ambulasi - sebut heula supados aranjeunna tiasa masihan nasihat anu pangsaéna - anu mana anu tiasa angkat ka pusat uji coba drive atanapi kunjungan virtual dina pidio atanapi telepon. Tangtosna, upami telepon darurat 911.

Kuring sadar aya pisan anu diwangun kana bongbolongan ieu, sareng yén aranjeunna ngagambarkeun beban nyata pikeun seueur individu, kulawarga, usaha, sareng komunitas. Jauh sosial nyaéta hésé sareng négatip tiasa mangaruhan seueur jalma, khususna jalma anu nyanghareupan karentanan di masarakat urang. Kuring ngakuan yén teu kaseueuran struktural sareng sosial anu diwangun dina sareng sakumna saran jarak jauh. Urang tiasa sareng kedah nyandak léngkah pikeun ngahijikeun résponitas masarakat pikeun jalma anu ngadangu teu aman, kadaharan kekerasan, sareng tantangan perumahan, sareng seueur kalemahan sosial anu sanés.

Kuring ogé sadar yén henteu sadayana tiasa ngalakukeun sadaya. Tapi urang kedah nyobian anu mutlak salaku komunitas, mimitian ayeuna. Ningkatkeun jarak sosial, sanajan ku hiji dinten, tiasa ngadamel bédana .

Kami gaduh kasempetan anu langkung saé pikeun ngahémat kahirupan ku lampah anu urang lakukeun ayeuna yén urang moal ngagaduhan dina sababaraha minggu. Éta mangrupikeun kabutuhan kaséhatan masarakat. Éta ogé mangrupikeun tanggung jawab urang salaku komunitas anu meta nalika urang masih gaduh pilihan sedengkeun tindakan urang tiasa gaduh pangaruh anu pangsaéna.

Kami moal tiasa ngantosan

Asaf Bitton, MD, MPH, nyaéta diréktur eksekutif Ariadne Labs di Boston, MA.

Unduh PDF anu tiasa diterbitkeun artikel ieu


Hoyong ngapdet tarjamahan? Maca sareng nyumbang kana kode sumber . Gambar ti opendoodles

Naha halaman wéb ieu? Mimitina mah hoyong bagikeun artikel asli kanggo tatangga kuring di Perancis. Nanging terang aranjeunna henteu maca Inggris, sareng anu kuring hoyong nyumbang kana usaha jarak jauh sosial, kuring dilakukeun dina wéb ieu.

Situs wéb ieu nganggo Google Tarjamah pikeun ngajantenkeun eusi anu aya kana 109+ basa.

Website anu sami: https://staythefuckhome.com/ .